Wilgotność powietrza w pomieszczeniach, w których przechowywane jest wino, powinna wynosić 70%. Zbyt suche powietrze może bowiem spowodować obkurczenie korka i przedostanie się powietrza do butelki. Poza tym niski poziom wilgotności skutkuje odparowywanie wina, co pozostaje nie bez znaczenia dla jakości wyrobu. Jeśli wilgoć jest zbyt duża to zarówno korek, jak i etykieta mogą spleśnieć. Powietrze ma ogromny wpływ na beczki, w których trunek jest składowany – wilgotność poniżej 65% niesie ryzyko odwodnienia beczki, a przekroczenie poziomu 85% może przyczynić się do rozwoju bakterii i pleśni.

Dla wina szczególnie niebezpieczne są skoki temperatur, które powodują zmiany biochemiczne w trunku – w pomieszczeniu powinno być od 6 do 18 stopni Celsjusza. Tak naprawdę temperatura musi być dopasowana do gatunku wina. Co ważne, do piwniczki z winem nie może docierać światło słoneczne, ponieważ pod jego wpływem mogą wytworzyć się związki siarki.

Nawilżacze powietrza dla przemysłu winiarskiego

W winiarniach doskonale sprawdzają się nawilżacze wysokociśnieniowe, które składają się z systemu dysz dystrybuujących parę wodną oraz pompy tłokowej, która tłoczy wodę do instalacji pod wysokim ciśnieniem. System sterowany jest w sposób automatyczny, czyli włącza się i wyłącza w zależności od poziomu wilgotności i ustawień użytkownika. W ten sposób możliwe jest zachowanie stałej wilgotności powietrza, co jest niezwykle ważne dla finalnej jakości trunków.